Kunstgras of graszoden? Dit zijn de voor – en nadelen

Je wil graag genieten van een groene tuin met kunstgras of graszoden in je tuin. Je twijfelt alleen tussen echt gras of kunstgras. De meningen hierover zijn namelijk nogal verdeeld. Wij geven je de voor- en nadelen van kunstgras of graszoden.

Kunstgras is niet van echt gras te onderscheiden

Bij kunstgras denken we nog altijd aan de goedkope kunstgraszoden van jaren geleden. De laatste jaren is kunstgras een enorme ontwikkeling ondergaan. De luxe grasmatten zijn niet van echt gras te onderscheiden. Het enige nadeel is dat er wel een prijskaartje aanhangt.

Graszoden zijn goedkoper

Vergeleken met de luxe kunstgrassoorten zijn graszoden een stuk goedkoper in aanschaf. Als je een beetje handig bent kan je de graszoden ook nog eens zelf in de tuin neerleggen.

Onderhoud kunstgras en graszoden

Het grote nadeel van graszoden is onderhoud. Twee keer per jaar moet je het gras verticuteren en bemesten. In de zomermaanden moet je het gras wekelijks maaien. Bij droog weer moet je het gras water geven. Toch is kunstgras niet volledig onderhoudsvrij. Kunstgras dient regelmatig opgeborsteld te worden met een harde borstel. Is je kunstgras ingevuld met zand? Dan moet je dit aanvullen. Daarnaast moet je kunstgras schoonmaken met een speciale stofzuiger.

Hogere onderhoudskosten bij graszoden

In aanschaf zijn graszoden goedkoper, dan kunstgras. Maar bij graszoden komt meer onderhoud kijken. Hiervoor moet je spullen aanschaffen. Denk aan een grasmaaier, kantenmaaier, mest, graszaad (voor kale plekken) en een verticuteerhark of machine. Daarnaast ben je geld kwijt aan water tijdens de droge zomermaanden.

Geen onkruid bij kunstgras

Bij graszoden kan er onkruid tussen je gras doorgroeien. Dit moet je op tijd weghalen voordat het onkruid gaat overwoekeren. Bij kunstgras groeit er geen onkruid tussendoor.

Kunstgras is hooikoorts vriendelijk

Heb je last van hooikoorts of een grasallergie? Dan overweeg je natuurlijk nooit om graszoden neer te leggen. Bij kunstgras zal je geen last meer hebben van je allergie.

Wat kan je nu het beste kiezen voor je tuin?

Zowel kunstgras als graszoden hebben voor- en nadelen. Het gaat er vooral om wat je persoonlijke voorkeur is. Zie je graag een natuurlijk gazon? Dan ga je voor graszoden. Wil je liever niet elke week maaien? Dan kan je kiezen voor kunstgras.