Zo maak je zelf een inloopdouche

Een inloopdouche past perfect thuis in de moderne badkamer. Helaas is jouw badkamer verouderd en aan renovatie toe. Je hebt de oude douche eruit gesloopt en nu ben je van plan een inloopdouche in de badkamer te maken. Met ons stappenplan maak je zelf een inloopdouche in de badkamer.

Leidingwerk

Voordat je begint met de aanleg van een inloopdouche ga je het leidingwerk regelen. Je trekt de leidingen van de kranen en vreest deze in de muren. Vervolgens breng je de afvoer aan op de plek waar de douchegoot komt. Als de leidingen zijn aangesloten test je eerst of deze waterdicht zijn door de druk erop te zetten. Als de leidingen waterdicht zijn ga je door naar de volgende stap.

Waterafvoer

Het leidingwerk is geregeld en nu is het belangrijk dat je water straks richting de douchegoot loopt. Je kan eventueel een nieuwe vloer van beton storten in de badkamer. Deze laat je richting de doucheput aflopen. Ben je geen held met een nieuwe vloer storten etc.? Dan kan je een douchebak overwegen. Je hebt tegenwoordig platte douchebakken die vrijwel geen drempel vormen. In de douchebak is de waterafvoer al geregeld. 

Douchegoot plaatsen

Als het leidingwerk is aangelegd en de waterafvoer geregeld is ga je de douchegoot aansluiten. Je kan kiezen voor een tegeldrain, waardoor de tegelvloer lijkt door te lopen in je douchegoot. Er zijn ook alternatieven zoals een RVS douchegoot of een gewone doucheput.

Waterdicht maken van de doucheruimte

Als al het leidingwerk geregeld is ga je de ruimte waterdicht maken. Je kan hiervoor gebruik maken van speciale waterdichtpasta. Het is belangrijk om de hoeken van de inloopdouche extra te behandelen.

Tegelen en voegen

Als de leidingen waterdicht zijn en de vloer is uitgehard kan je beginnen met tegelen. Je betegeld in principe nu de complete badkamer voordat je weer verder gaat met de inloopdouche. Zodra de tegels goed droog zijn kan je ze gaan voegen en de randen afkitten.

Kranen plaatsen

Als de tegels gevoegd en afgekit zijn ga je de kranen plaatsen en afkitten. Je plaatst nu ook de originele drain op je afvoer.

Douchewand en douchedeur plaatsen

Als laatste stap plaats je nu de douchewand en douchedeuren. De douchewanden en douchedeuren maken je inloopdouche helemaal af! Je kan nu gaan genieten van je nieuwe inloopdouche. Vergeet alleen niet om de douchewand ook netjes af te kitten voor de afwerking en om je inloopdouche extra waterdicht te maken.