Zwemvijver of zwembad?

De temperaturen in Nederland lopen de laatste jaren steeds verder op. Steeds meer Nederlanders willen daarom graag een zwembad in de tuin. In de zomermaanden kunnen ze hier een verfrissende duik in nemen. Een alternatief voor een zwembad is een zwemvijver. Maar wat zijn de voordelen van een zwemvijver?

Zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling

In de wintermaanden kan je geen gebruik maken van je zwembad. Je kijkt dan tegen een zwembad met zijl aan. Een zwemvijver ziet er ook prachtig uit als je er niet in gaat zwemmen. De natuurlijk uitstraling en vormgeving past prachtig in een moderne tuin.

Zwemvijver heeft minder onderhoud nodig

Bij een zwembad komt flink wat onderhoud kijken. Je hebt chloortabletten nodig, pompinstallaties en je moet het bad regelmatig reinigen. In een zwemvijver wordt er een natuurlijke balans gecreëerd met planten en een filter. Deze zorgen ervoor dat het water schoon blijft om in te zwemmen. Het enige wat je hoeft te doen is de filterplanten één keer per jaar snoeien en af en toe een blad uit het water halen. Het onderhoud bij een zwemvijver is dus echt minimaal.

Verwarming in een zwembad of zwemvijver

Ondanks dat de zon hoog aan de hemel staat kan het water vrij fris aanvoelen. Gelukkig is het mogelijk om zowel een zwembad als zwemvijver te verwarmen. De kou is er hierdoor net vanaf als je een duik in het water neemt. Verwarming in een zwemvijver is wel pas na 1 jaar mogelijk. Dit komt doordat het water eerst moet stabiliseren met de huidige beplanting.

Kosten voor aanleg

De kosten voor de aanleg zijn vrijwel gelijk bij een zwembad en zwemvijver. Tenzij je een natuurzwemvijver in de tuin wilt. Bij een gewone zwemvijver worden er strakke wanden aangebracht. Een natuurzwemvijver heeft een natuurlijke vorm en dit scheelt in de kosten. Een natuurzwemvijver is goedkoper, dan een zwembad of zwemvijver.

Wil je een zwemvijver? Laat dit aanleggen door een expert

Als je van plan bent om een zwemvijver aan te leggen, dan is het slim om dit door een expert te laten doen. Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid filterplanten geplaatst worden. Als je dit niet doet wordt de vijver onvoldoende gereinigd. Een hovenier gespecialiseerd in zwemvijvers kan je uiteraard helpen bij de aanleg van de vijver.